IRC

IRC eli Internet Relay Chat on yksi monista Internetin pikaviestintäpalveluista (instant messenger), joka mahdollistaa reaaliaikaisen keskustelun Internet-käyttäjien välillä. Nykyään IRC ei enää ole yleisin viestintätapa Tietokillan opiskelijoiden keskuudessa, mutta se on silti kätevä taito osata. Aallon opiskelijoille helpoin tapa IRC:n käyttöön on Aallon palvelimien kautta, joille pääset kirjautumaan ATK-tunnuksillasi.

Huomio: irkkaamiseen liittyy paljon kikkoja ja erilaisia tapoja. Nämä ohjeet ovat vain yksi mahdollinen tapa päästä irkkaamisen alkuun. Dokumentin lopussa on listattu myös muita IRC oppaita, joista osa opettaa IRC:in käyttöä vielä paljon tätä opasta pidemmälle.

1. Aallon ATK-tunnuksen aktivointi

Jotta kykenet seuraaman tätä IRC-ohjetta tulee sinulla olla käytössäsi toimiva Aalto yliopiston ATK-tunnus. Jos sinulta puuttuu vielä Aalto yliopiston ATK-tunnus voit aktivoida oman tunnuksesi osoitteessa: https://salasana.aalto.fi/ 4.8.2013 alkaen. Tunnuksen aktivointi vaatii vahvan tunnistautumisen, joka onnistuu esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

2. IRC:n perusteet

2.1. Lataa SSH-ohjelma esim. PuTTy Tray Windowsille ja/tai Irssi ConnectBot Androidille. Linux/Mac OSX -käyttejille riittää terminaalin käynnistäminen.

2.2. Ota yhteys jollekin Aalto yliopiston palvelimista esim. kosh.aalto.fi tai lyta.aalto.fi, laittamalla seuraavat asetukset esim. PuTTy Traylle:

  • Hostname: käyttäjäntunnus@server.aalto.fi (esim. tteekkari@kosh.aalto.fi).
  • Valitse vasemmalta välilehti Window->Translation ja vaihda Remote character set arvoon UTF-8 (jotta ääkköset toimisivat).
  • Siirry takaisin Session-välilehdelle ja tallenna asetukset (voit tallentaa asetukset kohtaan Default Settings tai tallentaa asetukset haluamallasi nimellä syöttämällä nimen asetuksien nimikenttään.
  • Linux/Mac -käyttäjille riittää syöttää terminaaliin komento: ssh käyttäjätunnus@server.aalto.fi (esim. ssh tteekkari@kosh.aalto.fi).

2.3. Yhdistä painamalla Open ja syötä salasana pyydettäessä.

2.4. Komento: "screen -SU irssi" avaa uuden "ikkunan", jonka voi jättää auki vaikka katkaisisit yhteyden palvelimeen. HUOM! Tee tämä vain, jos sinulla ei ole irssiä vielä käynnistettynä, eli ensimmäisellä kerralla tai jos palvelin on käynnistetty uudelleen. Avattuun ikkunaan eli screeniin pääset myöhemmin takaisin komennolla: screen -rd irssi.

2.5. Käynnistä irssi komennolla: irssi.

2.6. Kun irssi on avattu, yhdistä itsesi IRC-palvelimelle komennolla: /connect irc.cs.hut.fi.

2.7. Kun olet saanut onnistuneesti yhteyden IRC-palvelimelle, voit vaihtaa nimimerkkisi komennolla: /nick uusinimimerkki.

2.8. Liity IRC-kanavalle komennolla: /join #kanava, esim. /join #tietokilta.

2.9. Tervehdi muita kanavalla irkkaavia esimerkiksi kirjoittamalla: "Moi".

2.10. Kun haluat lopettaa irkkaamisen, sulje ensin screen painamalla: ctrl+a+d. Tämä komento siirtää screenin taustalle ja jättää irssin päälle. Tällä tavalla voit lueskella viestejä myös ajalta, jolloin et ollut paikalla kun palaat IRC:iin. Viestejä voi selata pageup/pagedown -näppäimillä.

2.11. Kun palaat irkkaamaan suorita vaiheet 2.2-2.3 uudestaan, mutta tällä kertaa käytä komentoa: screen -rd irssi palataksesi IRC:iin.

Video-oppaat

Alta löytyy IRC:in käytön ehdottomat perusteet video-oppaina sekä Windowsille, että Unix pohjaisille (esim. Linux ja OSX) käyttöjärjestelmille. Oppaat aloittavat täysin nollasta ja noudattavat yllä annettuja ohjeita.

Windows

Unix

Muita IRC-oppaita

  1. Sähköinsinöörikillan IRC-ohje
  2. Aalto IRC-ohje