Siirry pääsisältöön
TietokiltaTietokilta

Fuksit

Moi fuksi! Oletko napannut opiskelupaikan tietotekniikan koulutusohjelmasta? Mahtavaa, onnea! Käy liittymässä fuksien Telegram-ryhmään alla olevasta linkistä. Tutustu myös fuksioppaaseen alempaa, sieltä löydät koottuna paljon hyödyllistä uusia opiskelijoita koskevaa tietoa.

Fuksien Telegram ryhmä

Kysymyksiä ilmetessä yhteyttä voi ottaa myös fuksikapteeneihin Nooraan ja Filipiin sähköpostilla fuksikapteeni​@tietokilta.fi tai telegramissa ​@TiKFuksikapteenit.

Tervetuloa!

Fuksi on ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelija, joka totuttelee elämään yliopistomaailmassa ja opiskelijayhteisössä. Jokainen vanhemmista tieteenharjoittajista on joskus ollut fuksi ja joutunut omaksumaan valtavasti uutta tietoa ja taitoa liittyen niin opiskeluun kuin muuhun oheistoimintaan. He ovat auttamassa uusia opiskelijoita hyvään alkuun Tietokillan fukseina Aalto-yliopistossa.

Yliopistossa opiskelu eroaa lukiosta kuin yö päivästä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää saada opinnot hyvään alkuun heti ensimmäisenä lukukautena ja tottua yliopistoelämään. Tässä apuna on vanhempia kiltalaisia, jotka ovat joskus olleet itsekin samassa tilanteessa ja tietävät vastaukset useimpiin askarruttaviin kysymyksiin niin opiskelusta kuin opiskelijaelämästäkin.

Fuksin vuosi huipentuu mahdollisena Wappuna, jonka järjestämisestä Fuksimajuri päättää keväällä. Tällöin teekkarin arvonimen arvoisiksi itsensä osoittaneet fuksit saavat ensi kertaa painaa teekkarilakin päähänsä.

Noora Puhakka & Filip Eller
Fuksikapteenit '24

Fuksikapteenit Noora ja Filip 2024
Fuksikapteenit Filip ja Noora

Teekkarius

Teekkareista ja teekkariudesta liikkuu lukematon määrä erilaisia stereotypioita ja ennakkoluuloja. Ota kaikki irti ensimmäisestä vuodestasi ja tutustu itse teekkarikulttuuriin ja sen moniin muotoihin!

Teekkarius on muun muassa hauskanpitoa, yhdessä tekemistä ja rentoa elämänasennetta. Otaniemen kampusalue kuhisee jatkuvasti elämää ja tapahtumia, jotka ilmentävät tätä: on juhlimista, laulamista, pelailua, urheilua, musiikkia ja tietenkin myös ihan vain rentoa hengailua kavereiden kanssa.

Tietokilta järjestää toimintaa, joka perehdyttää teekkarikulttuuriin ja tutustuttaa muihin opiskelijoihin, jotka ovat arvokkaita kontakteja niin opinnoissa kuin myöhemmin työelämässäkin.

Fuksivuosi

Fuksiopas

Fuksiopas on tietopaketti killasta, teekkarielämästä, opinnoista ja muista käytännön asioista kuten ensimmäisten opiskelupäivien sisällöstä ja opiskelija-asunnon hankkimisesta. Se lähetetään elokuun alussa kaikille tietotekniikan tutkinto-ohjelmaan päässeille uusille opiskelijoille eli Tietokillan fukseille.

Opasta ei tarvitse lukea kannesta kanteen saadakseen tarpeelliset tiedot ennen saapumistaan Otaniemeen. Kannattaa kuitenkin tutustua oppaaseen ja painaa mieleen erityisesti tarvike/​tehtävälistat, jotka auttavat valtavasti asioiden hoitamisessa ennen opintojen aloittamista ja varsinkin ensimmäisinä päivinä Otaniemessä.

Fuksioppaan 2024 kansikuva

Fuksiopas 2024

Fuksipisteet

Fuksipisteet ovat kiltojen käyttämä mittari teekkarikulttuurin monimuotoisuuteen tutustumisesta, ja niillä fuksi osoittaa ansaitsevansa teekkarin arvonimen ja sen symbolin eli teekkarilakin. Pisteiden kerääminen ei ole itse tarkoitus vaan tavoitteena on motivoida fukseja tutustumaan laajasti erilaisiin teekkarikulttuurin ilmentymiin, pitämään hauskaa, tutustumaan toisiin opiskelijoihin sekä etenkin auttaa löytämään ne omasta mielestä kivoimmat tekemiset, jotka auttavat rentoutumaan vaativan opiskelun ohella.

Tätä kaikkea kutsutaan fuksikasvatukseksi, ja sen tärkeimmät tavoitteet ovat tiivistettynä: auttaa uudet opiskelijat opintojensa alkuun, tutustuttaa heidät monimuotoiseen teekkarikulttuuriin sekä tietenkin tehdä siitä ainutkertaisesta fuksivuodesta ikimuistoinen!

Opinnot

Kurssi-ilmoittautumiset hoidetaan yhdessä yliopiston ­henkilökunnan ja ISO­henkilöiden kanssa orientaatioviikolla, joten niistä ei tarvitse vielä kesän aikana murehtia.

Tietotekniikan opiskelijana pääset opiskelemaan ympäristöön, jossa yhdistyvät tarpeellinen teoria sekä käytännönläheiset harjoitteluprojektit. Taitoja pääsee kehittämään niin ohjelmonnissa ja ongelmanratkaisussa kuin ryhmä- ja projektityöskentelytaidoissa. Tulet myös saamaan valmiudet kehittyä valitsemasi tietotekniikan erityisalueen asiantuntijaksi. Kun perusteet on hallussa, voi tutkinnosta alkaa rakentaa omannäköisensä esimerkiksi keskittymällä enemmän insinöörimäiseen tai humaaniin lähestymistapaan.

Kandidaattiohjelman sisältö:

  • Perusopinnot (65 op: matematiikkaa, fysiikkaa, ohjelmoinnin perusteita, tuotantotaloutta, kieliopintoja)
  • Pääaine (75 op: oman alan keskeiset sisällöt, projektikursseja, kandidaatintyö)
  • Sivuaine (20–25 op: paljon eri vaihtoehtoja, myös esimerkiksi vaihto-opinnot)
  • Vapaasti valittavat opinnot (15–20 op: käytännössä mitä vain)

Voit tutustua tarkemmin tietotekniikan koulutusohjelmaan Aallon omilla sivuilla

Linkkejä

Telegram ryhmät

Muut linkit

Phuksitoimikunta 2024
Phuksitoimikunta 2024