M0

Kirjoittajana on Camillo Särs, tiedotusmestari 1994. Juttu on ollut alustuksena vuoden 1994 Muistinnollaukselle nro. 1000.

Lisäyksiä korostetulla tekstillä on tehnyt vuoden 1998 rahis ja vuoden 1999 tiedotusmestari Jussi Penttilä sekä Johannes Heinonen.

Preface

Koska monelle fuksille lienee epäselvää mitä oikeastaan vuosijuhlassa tapahtuu ja ketkä siihen osallistuvat, päätin kertoa vähän omista kokemuksistani. Varsinkin kun Tietokilta tänä vuonna viettää 1000. vuosijuhlaansa olisi syytä tietää asiasta jotain.

Vuosijuhlaan voi ja saa osallistua kuka tahansa. Tavallisesti Tietokillan Muistinnollaukseen osallistuu sekava joukko nuoria ja vanhoja opiskelijoita - lisäksi seuraan liittyvät opettajien ja eri järjestöjen edustajat. Vuosijuhlat ovat erittäin juhlava tilaisuus, mutta se ei rajoita hauskanpitoa lainkaan, päinvastoin.

Suurin osa miespuolisista osallistujista joko omistaa frakin tai vuokraa itselleen sellaisen. Syy on yksinkertainen - frakki on tyylikäs ja korostaa tilaisuuden arvokasta tunnelmaa. Älä kuitenkaan jää pois juhlista vain frakin puutteen takia, tumma puku kelpaa aivan hyvin. Naisilla tilanne on vähän hankalampi; tilaisuus vaatii jonkinlaisen iltapuvun. Ainoa käytännön vaatimus on pituus, puku joka ei ylety polvien alapuolelle on tyylivirhe.

Naisista ja miehistä puheen ollen, ellet löydä itsellesi avecia tule kuitenkin. Pöytäjärjestystä laadittaessa sijoitetaan "vapaat" pareittain - voit saada itsellesi avecin, ja joka tapauksessa saat hyvää seuraa!

Etiketti

Vuosijuhlissa yleensä, ja myös M0:ssa, seurataan etikettiä tarkkaan. Tämä ehkä kuullostaa hankalalta, mutta ei se ole kovin vaikeaa. Itse pärjäsin alussa käyttämällä järkeä ja seuraamalla muiden esimerkkiä. Nykyään vuosijuhlaetiketti on "selkärangassa" eikä kukaan osallistuja oikeastaan sitä tietoisesti ajattele. Syy tähän on tietenkin se, että tavat ovat osana tavallista juhlavaa käyttäytymistä.

Juhlien kulku

Melkein kaikki vuosijuhlat seuraavat samaa mallia. Aluksi jossain järjestetään cocktail-tilaisuus jossa muiden kiltojen ja yhteisöjen edustajat luovuttavat lahjansa. Perinteisesti lahja on hauska, teekkarimielinen ja melkein aina täysin turha. Cocktail-tilaisuudesta on kuljetus itse pääjuhlaan. Tietokillan Cocktail-tilaisuushan on avoin kaikille pääjuhlaan osallistuville, poiketen muiden kiltojen (tai osakuntien) Cocktail-tilaisuuksista, jotka ovat usein vain osalle juhlaväestä (usein kiltojen/osakuntien edustajille).

Pääjuhla on pitkän pöydän juhla, eli yhden pöydän ääressä voi istua lähemmäs viisikymmentä ihmistä. Luku tosin vaihtelee tilasta ja juhlasta riipuen. Paikan etsiminen vie aikansa, pöytäjärjestys on laadittu etukäteen eikä sitä muuteta. Useimmiten voi kuitenkin etukäteen esittää toivomuksia istumajärjestyksen suhteen. Saapuessa saatua drinkkiä ei kannata juoda heti loppuun, koska sillä kohotetaan tervetuliaismalja. Tässä kohtaa on ehkä hyvä mainita että puheiden aikana (varsinkaan juhlan alkuvaiheessa kun vielä syödään) EI ole kohteliasta rampata "puuteroimassa nenää" / pitää konferenssia jossain muualla kuin pöydässä, vaikka jotkut tämän rallin aloittavat jo alkuruoan aikana...

Kun olet löytänyt paikkasi, jää odottamaan "istumiskäskyä". Se voi tulla missä tahansa muodossa, esimerkiksi maljan jälkeen. Siitä ei kuitenkaan voi erehtyä, sillä "vanhat" osallistujat istuutuvat heti kun saavat. TKY:n ja kiltojen tilaisuuksissa pari istuu vastapäätä toisiaan (pyöreässä pöydässä vierekkäin). TF:n ja muiden yliopistojen ylioppilaskuntien tilaisuuksissa vain aviopari istuu vastapäätä toisiaan ja muut parit vierekkäin. Suorakaiteen muotoisessa pöydässä pöytädaami istuu miehen oikealla puolella ja hänelle kuuluisi ojentaa tuoli aina kun hän on istuutumassa. Tästä tavasta miehet valitettavan usein luopuvat loppuillasta.

Ensimmäinen kompastuskivi on istuminen. Naiset istuvat aina ensin, ja pienessä pöydässä miehet eivät istu ennen kuin kaikki pöydän naiset ovat istuutuneet. Isommissa juhlissa tästä on usein joustettu. Mies - muista aina nousta kun pöytäseurueeseen kuuluva nainen osoittaa nousemisen merkkejä. Tämä toki kuuluu tavalliseen kohteliaisuuteen.

Kun vihdoin kaikki istuvat, juhla pääsee vauhtiin. Alussa kannattaa olla tarkkana, sillä eri paikoissa on eri perinteet juhlan aloittamisen suhteen. Esimerkkinä mainittakoon TF, jossa ei saa syödä tyhjään vatsaan, joten juhlat avataan laululla ja snapsilla. Laulun yleensä aloittaa juhlissa lukkari tai vastaava, joka ehdottaa jotain laulua ja joskus lukkari johtaa laulut juhlan alusta loppuun asti. Joskus taas lukkari ainoastaan aloittaa ensimmäisen laulun ja tämän jälkeen voivat pöydät aloittaa omat juomalaulunsa.

Juhlan aikana syödään yleensä alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Jälkiruoan kanssa tarjoillaan kahvia ja konjakkia tai punssia. Kylmiä ruokia ei saa aloittaa ennen kuin kaikki ovat ne saaneet, lämpimät saa aloittaa kun lähellä istuvat ovat annoksensa saaneet. Jos tarjoilussa on häiriöitä, saa toki aloittaa ennen kuin ruoka jäähtyy.

TKY:n ja kiltojen tilaisuuksissa on tapana kohottaa lasia siten, että miehet katsovat ensin oikealla puolella istuvaa, eli pöytädaamiaan silmiin, sitten vasemmalla puolella istuvaa ja viimeiseksi vastapäätä istuvaa. Naiset luonnollisesti aloittavat vasemmalta. Eri juhlissa voi kuitenkin olla eri tapoja.

Ruokailun aikana pidetään yleensä juhlapuhe ja muita perinteisiä puheita. Yksi yleisimmistä perinnepuheista on Puhe Naiselle, joka useimmiten on huumoripitoinen ja jonka aikana miehet seisovat. Tämän päälle on yleensä laulettu tunnettu suomalainen sävelmä:"Niin minä neitonen sinulle laulan". Muistinnollauksessa on tapana jossain vaiheessa julistaa sana vapaaksi, jolloin perinteisesti esitetään vähemmän harjoiteltuja onnittelupuheita.

Juhlan aikana sinulla on myös mahdollisuus seurata erilaisia teekkariperinteitä. Näistä en taida kertoa etukäteen, tule itse kokemaan ne!

Ruoan jälkeen siirrytään tanssimaan, tavallisesti ensin vanhoja tansseja, myöhemmin perinteisiä lavatansseja. Jos et mielestäsi vielä osaa näitä, voit odottaa jatkoja jossa juhliminen siirtyy enemmän pop-linjalle.

Jatkot

Jatkoilla asuna on vielä juhlapuku, ja yöpala on aina kuulunut tapoihin ja lipun hintaan. Tunnelma on huomattavasti vapautuneempi, joskin jotkut vielä varovat pukujaan.

JaJatkot

JaJatkoilla pukuna on vaihtoehtoisesti haalarit, pyyhe tai pelkkä kupari. Saunassa on nimittäin kuuma haalareissa. Tämä voi olla hiukan vanhentunut perinne, sillä haalareita ei käytännössä lainkaan käytetä jajatkojen yhteydessä. Jos mielestäsi haalarit ovat kuumat muutenkin, tule tavallisissa vaatteissa. Niissä on vain ikävä ryömiä sillisbussille. Nykyään sillistä on siirretty lähemmäksi puoltapäivää, joten tarve haalareille ryömimisen vuoksi on sitä myötä poistunut...

Jajajajajajatkot

Jos näihin päädyt, vastaat itse seurauksista.

Sillis

Lähtö aamulla, paikka tuntematon, olotila tunnettu, asu haalarit (liittyen lähinnä olotilaan). Mutta usein ihmisiä löytyy sillikseltä vielä frakki päällä, kun yö on mennyt juhliessa niin innokkaasti, ettei ole kerinnyt vaihtaa vaatteita. Nimim. kokemusta on. Aika aikaansa kutakin, nykyään haalarit ovat sillikselläkin hieman out. Tule frakki päällä tai jos olet jo kerinnyt käydä kotona, hieman juhlavemmissa vaatteissa. Silliksen perimmäinen tarkoitus on nauttia elämästä ja karkoittaa uhkaava pahan olon tila, joten pukeutumisesta on turha spennata liikaa :-)

Haalarit ovat sillisasusteena todella out. Tämä info kirjoitettu vuoden 1994 muistinnollaukseen.