Killan häirintäyhdyshenkilöt tarjoavat tukea ja apua häirintätilanteissa. Meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä jos on esimerkiksi kohdannut häirintää, huomannut toisen henkilön kohdanneen häirintää tai huomannut yleisen negatiivisen ilmiön kiltatoiminnassa. Vastaamme mielellämme myös kysymyksiin killan yhdenvertaisuustoiminnasta.
Yhteystiedot
Voit ottaa yhteyttä kaikkiin killan häirintäyhdyshenkilöihin sähköpostitse hairinta@tietokilta.fi tai alla olevan lomakkeen kautta joko anonyymisti tai yhteystietojen kanssa.
Anonyymi ilmoituslomakeTämän lomakkeen voi täyttää joko anonyymisti tai yhteystietojen kanssa, ja lomakkeen tiedot lähtevät kaikille killan häirintäyhdyshenkilöille. Mikäli haluat anonyymiin ilmoitukseen vastauksen, voit tehdä esimerkiksi väliaikaisen sähköpostiosoitteen josta sinua ei tunnista.
Voit halutessasi olla myös yhteydessä yksittäiseen valitsemaasi häirintäyhdyshenkilöön Telegramin tai sähköpostin kautta, jolloin yksilöiviä tietoja ei jaeta häirintäyhdyshenkilöiden välillä. Tässä ovat killan vuoden 2025 yleisten häirintäyhdyshenkilöiden yhteystiedot:
Tietokillan häirintäyhdyshenkilöt
Emilia RepoHäirintäyhdyshenkilöEmilia Repo Email: emilia.repo@tietokilta.fiEmilia Repo Telegram: hairinta
Joonas SorvariHäirintäyhdyshenkilöJoonas Sorvari Email: joonas.sorvari@tietokilta.fiJoonas Sorvari Telegram: internationaldirector
Teea AholaHäirintäyhdyshenkilöTeea Ahola Email: teea.ahola@gmail.comTeea Ahola Telegram: teeaahola
Lisäksi voit olla yhteydessä AYY:n häirintäyhdyshenkilöihin: equity@ayy.fi / AYY:n häirintäyhdyshenkilöt
Häirintätapauksissa toimiminen
Häirintä tai epäasiallinen käytös voi ilmetä esimerkiksi sanallisena tai sanattomana loukkauksena, seksistisenä tai rasistisena vitsinä, ei-toivottuna fyysisenä kosketuksena, uhkailuna, ei-toivottuna yhteydenpitona, yhteisöstä ulossulkemisena tai muuten sen toimintaan osallistumisen asiattomana vaikeuttamisena. Häirinnän kokemus on subjektiivinen, eli mikä on loukkaavaa ja ahdistavaa ja koetaan häirinnäksi vaihtelee henkilökohtaisesti, joten ensisijaisesti tärkeintä on henkilön oma kokemus tilanteesta. Tietokilta ei hyväksy häirintää missään muodossa.
Häirintä ei ole sitä kokeneen vika ja sen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. On tärkeää, että tapahtuneet häirintätapaukset tulevat häirintäyhdyshenkilöiden tietoisuuteen. Jos joudut itse häirinnän kohteeksi tai havaitset häirintää, pyri ilmaisemaan häiritsijälle, että haluat hänen lopettavan.
On aina parempi puuttua kuin katsoa sivusta, vaikkei olisikaan varma, mikä on juuri oikea tapa puuttua. Mikäli et halua puuttua yksin, voit hyvin tehdä sen yhdessä kaverin kanssa. Jos havaitset häirintää tapahtumassa, voit ottaa jo tapahtuman aikana yhteyttä tapahtuman häirintäyhdyshenkilöön tai järjestäjään.
Voit aina ottaa yhteyttä killan tai AYY:n häirintäyhdyshenkilöihin. Voit olla yhteydessä häirintäyhdyshenkilöihin, vaikka et olisi varma onko kohtaamasi tilanne häirintää. Jatkoselvitystä varten kannattaa säilyttää esimerkiksi tapahtuneeseen liittyvät sosiaalisen median keskustelut. Mikäli häirintätapaus täyttää rikoksen tunnusmerkit, ota yhteyttä poliisiin.
Tapauksen käsittelyn kulku
Kelle tahansa killan häirintäyhdyshenkilölle voi ilmoittaa häirintätapauksista ja kaikki ilmoitetut tapaukset käsitellään. Asia on aina luottamuksellinen, eikä siitä keskustella kenenkään muun kanssa ilman häirintää kokeneen henkilön lupaa. Häirintäyhdyshenkilö jatkaa asian selvittämistä ja päättää tapauksen jatkokäsittelystä yhdessä häirintää kokeneen osapuolen kanssa ja vain hänen suostumuksellaan. Tilanteissa voidaan harkita muun muassa seuraavia toimenpiteitä tilanteen vakavuuden asettamissa puitteissa:
- Häirintää kokeneen suostumuksella häirinnästä epäillylle kerrotaan, että hänen tekonsa on koettu häiritseviksi. Tilanteen kaikkia osapuolia pyritään kuulemaan tasapuolisesti, ja käydyt keskustelut jäävät häirintäyhdyshenkilön ja asianomaisten väliseksi.
- Kontaktoitu killan häirintäyhdyshenkilö voi myös suositella ja ohjata häirintää kokeneen muun muassa AYY:n häirintäyhdyshenkilöille, YTHS:n ammattilaisille tai tilanteen vaatiessa virkavallalle. Päätös lähestyä edellä mainittuja tahoja on kuitenkin häirintää kokeneen.
- Mikäli häirintään liittyy yliopiston henkilökuntaa, tilanteen selvittämisestä vastaavat yliopiston häirinnästä vastaavat henkilöt. Killan häirintäyhdyshenkilöt voivat toimia tukena tässä prosessissa asianomaisen näin toivoessa.
- Tilanteen niin vaatiessa ja häirintää kokeneen suostumuksella tapaus voidaan välittää hallituksen käsiteltäväksi, jolloin hallitus voi harkita eettisessä ohjesäännössä mainittuja kurinpitotoimia.
Hyödyllisiä linkkejä
Tietokillan eettinen ohjesääntö (Code of Conduct)
AYY:n turvallisemman tilan periaatteet
Aallon toimintaohje opiskeluun liittyviin häirintätilanteisiin