Siirry pääsisältöön
TietokiltaTietokilta

Ohje tapahtumien häirintäyhdyshenkilöille

Tällä sivulla on yleiset ohjeet Tietokillan tapahtumien häirintäyhdyshenkilönä toimimista varten.

Häirintäyhdys­henkilön päätehtävä on olla ensikontaktina häirintätapauksissa ja tarjota tukea häirintää kokeneelle. Hän on myös vastuussa tarvittaessa viemään tapausta eteenpäin häirintää kokeneen suostumuksella. Tehtävä on luottamuksellinen, ja häirintäyhdys­henkilöillä on vaitiolovelvollisuus kaikissa tapauksissa.

Tämä dokumentti ei korvaa AYY:n häirintäyhdys­henkilökoulutusta, vaan selittää miten koulutuksen materiaaleja sovelletaan killassa käytännössä. Lisäksi kannattaa lukea läpi tapahtumajärjestäjien ohjeet, jotta tiedät, mitä tapahtumajärjestäjät odottavat sinulta. Häirintäyhdys­henkilön tehtävät määritellään tarkemmin killan eettisessä ohjesäännössä.

Häirintäyhdys­henkilöksi ilmoittautuminen

Tapahtumiin tarvittavista häirintäyhdys­henkilöistä tiedotetaan Tietokillan tapahtumahäirintäyhdys­henkilöiden Telegram-chatissa. Jos pääset paikalle, ilmoita ryhmässä halukkuudestasi. Mikäli sinut valitaan, killan tapahtumahäirintäyhdys­henkilökoordinaattori pyytää sinulta yhteystietoja sekä kuvaa tapahtuman materiaaleja varten.

Voit ilmoittautua tapahtumaan häirintäyhdys­henkilöiden kiintiöön heti kun tapahtuman ilmoittautuminen on auki. Häirintäyhdys­henkilöiden tapahtumaliput ovat vuoden 2025 hallituksen linjauksen mukaan ilmaisia ainakin 50 euroon asti, ja kalliimmista lipuista päätetään tapauskohtaisesti. Ethän siis maksa tapahtuman osallistumismaksua.

Huomaathan, että Tietokillan tapahtumahäirintäyhdys­henkilöiden tulee olla käynyt AYY:n häirintäyhdys­henkilökoulutuksen molemmat osat tai ­vastaava koulutus esimerkiksi toisessa ylioppilaskunnassa.

Mikäli olet kiinnostunut tapahtumahäirintäyhdys­henkilönä toimimisesta, voit hakea mukaan ryhmään tämän lomakkeen kautta! AYY:n häirintäyhdys­henkilökoulutuksista tiedotetaan ryhmässä, joten voit hakea mukaan vaikka koulutusta ei olisi vielä käytynä.

Häirintäyhdys­henkilön vaatetus

Tietokillan häirintäyhdys­henkilöt tunnistaa vaaleanpunaisesta häirintäyhdys­henkilön nauhasta. Nauhaa voi käyttää esimerkiksi solmittuna käsivarren ympärillä tai akateemisen nauhan tyyliin oikealta olalta vasemmalla lantiolle. Tärkeintä on, että nauha näkyy, ethän siis esimerkiksi pue muita asusteita sen päälle!

Häirintäyhdys­henkilön nauhaa löytyy Tietokillan kiltahuoneelta rullassa keskimmäisen hyllyn ylähyllyllä hallituksen lötteröiden vierestä. Jos nauha on loppu, sitä voi pyytää lisää hallituslaisilta h-kopista. Voit leikata sitä haluamasi määrän ja pitää sen itselläsi - nauha todennäköisesti kestää usean tapahtuman ajan. Jos nauha menee tahriutuu tai repeää, voit toki hakea itsellesi uuden nauhan.

Tapahtuman aikana

Ole aktiivisesti läsnä tapahtumassa ja saavutettavissa sekä puhelimen että Telegramin kautta. Pysy paikalla sovitun ajan verran. Oletuksena on tapahtuman alusta sen virallisen osan loppuun asti, sisältäen viralliset jatkot. Tästä voidaan kuitenkin poiketa mikäli niin on sovittu.

Ensisijainen tehtäväsi on tarvittaessa olla häirintää kokeneen tukena ja kuunnella häntä. Mietithän jo valmiiksi rauhallisen paikan, jossa voit tarvittaessa puhua häirintää kokeneen kanssa. Jos häirintää kokenut niin toivoo, sinulla on myös oikeus:

  • Ilmoittaa ­­henkilölle selkeästi ja rauhallisesti, että hänen käytöksensä on epäasiallista eikä sitä hyväksytä killan tapahtumissa
  • Pyytää ­­henkilöä lopettamaan häiritsevä käytös välittömästi
  • Pyytää häiritsevästi käyttäytyvää ­­henkilöä poistumaan

Tapahtuman jälkeen

Mikäli häirintätilanteessa joku/​​jotkut ovat olleet alkoholin vaikutuksen alaisina, asiaan kannattaa palata myös tapahtuman jälkeen. Tilanteen selvittelyssä voi aina käyttää apuna killan tai AYY:n häirintäyhdys­­henkilöitä, mikäli asianomainen niin toivoo tai tilanne niin vaatii.

Häirintäyhdys­­henkilö jatkaa asian selvittämistä ja päättää tapauksen jatkokäsittelystä yhdessä häirintää kokeneen osapuolen kanssa ja vain hänen suostumuksellaan. Tilanteissa voidaan harkita muun muassa seuraavia toimenpiteitä tilanteen vakavuuden asettamissa puitteissa:

  • Häirintää kokeneen suostumuksella häirinnästä epäillylle kerrotaan, että hänen tekonsa on koettu häiritseviksi. Tilanteen kaikkia osapuolia pyritään kuulemaan tasapuolisesti, ja käydyt keskustelut jäävät häirintäyhdys­­henkilön ja asianomaisten väliseksi.
  • Kontaktoitu killan häirintäyhdys­­henkilö voi myös suositella ja ohjata häirintää kokeneen muun muassa Tietokillan yleiselle häirintäyhdys­henkilölle, AYY:n häirintäyhdys­­henkilöille, YTHS:n ammattilaisille tai tilanteen vaatiessa virkavallalle. Päätös lähestyä edellä mainittuja tahoja on kuitenkin häirintää kokeneen.
  • Mikäli häirintään liittyy yliopiston ­­henkilökuntaa, tilanteen selvittämisestä ­­vastaavat yliopiston häirinnästä ­­vastaavat ­­henkilöt. Killan häirintäyhdys­­henkilöt voivat toimia tukena tässä prosessissa asianomaisen näin toivoessa.
  • Tilanteen niin vaatiessa ja häirintää kokeneen suostumuksella tapaus voidaan välittää hallituksen käsiteltäväksi, jolloin hallitus voi harkita eettisessä ohjesäännössä mainittuja kurinpitotoimia.