Killan tapahtumissa ei hyväksytä häirintää missään muodossa ja Tietokilta on sitoutunut noudattamaan AYY:n turvallisemman tilan periaatteita. Lisäksi Tietokillan tapahtumissa noudatetaan killan eettistä ohjesääntöä.
Tavoitteena on, että tapahtumassa kaikki osallistujat kokevat järjestävän tahon luotettavaksi ja helposti lähestyttäväksi. Tapahtumissa vastuu häirintätilanteista on järjestäjillä ja kaikkiin yhteydenottoihin on aina syytä suhtautua vakavasti.
Häirintäyhdyshenkilöt
Jos tapahtumassa nautitaan alkoholia, ole ajoissa yhteydessä Tietokillan häirintäyhdyshenkilökoordinaattoriin (v. 2025 Emilia Repo, TG @hairinta, emilia.repo@tietokilta.fi) häirintäyhdyshenkilöiden tarpeen arvioimiseksi. Tapahtumasta riippuen häirintäyhdyshenkilöitä pyritään hankkimaan 1-2 kappaletta, mutta pienemmissä helposti järjestettävissä tapahtumissa myös tapahtuman järjestäjät voivat hyvin toimia häirintäyhdyshenkilöinä.
Mikäli häirintäyhdyshenkilöitä ei ole saatavilla kyseiseen tapahtumaan, varaudu itse toimimaan tapahtuman häirintäyhdyshenkilönä ja olemaan selvänä tapahtuman ajan. Etenkin pitkään kestäville jatkoille voi olla haastavaa löytää erillisiä häirintäyhdyshenkilöitä. Mikäli olet järjestämässä tapahtumaa jonne ei saada häirintäyhdyshenkilöä koko ajaksi, kannattaa lukea läpi myös tapahtumahäirintäyhdyshenkilön opas.
Budjetoi häirintäyhdyshenkilöille paikat tapahtumaan. Vuoden 2025 hallituksen linjauksen mukaan alle 50 euron osallistumismaksu on häirintäyhdyshenkilöille ilmainen, ja kalliimmissa tapahtumissa kustannuksista päättää tapahtumanjärjestäjä. Luo häirintäyhdyshenkilöille mahdollisuus hankkia tapahtumaan lippu, esimerkiksi oma kiintiö killan ilmomasiinassa tai linkki ilmaiseen lippuun kide.app-adminpaneelista.
Häirintäyhdyshenkilöistä tiedottaminen
Häirintäyhdyshenkilöiden yhteystietojen tulee olla helposti saavutettavissa tapahtuman osallistujille. Tapoja jakaa tiedot on lukuisia, ja vastuusi on tapahtumajärjestäjänä varmistaa niiden saavutettavuus. Alla on muutamia esimerkkejä paikoista, jonne häirintäyhdyshenkilöiden yhteystietoja voi jakaa:
- Tapahtuman ilmoittautumislomakkeen tiedoissa.
- Tapahtuman mahdollisessa Telegram-ryhmässä.
- Fyysisiä paperilappuja kaikissa vessoissa ja tapahtuman yleisissä tiloissa.
Voit käyttää joko omaa designia tai killan valmista mallia
Huom! Tulosta laput itse tai delegoi tehtävä esimerkiksi lukkareille! - Sitsien laululäsyssä - katso mallia ylemmästä linkistä.
Huom! Toimita häirintäyhdyshenkilöiden tiedot sitsien lukkareille! - Tapahtumissa olevilla näytöillä.
Häirintäyhdyshenkilökoordinaattori toimittaa sinulle häirintäyhdyshenkilöiden nimet, Telegram-käyttäjät, puhelinnumerot sekä valokuvat.
Etenkin suuremmissa tapahtumissa häirintäyhdyshenkilöt olisi hyvä esitellä esimerkiksi järjestäjän, häirintäyhdyshenkilön tai lukkarin pitämässä puheessa. Puheessa tulisi mainita, että tapahtumassa ei suvaita häirintää sekä esitellä tapahtuman häirintäyhdyshenkilöt: keitä he ovat, mistä heidän yhteystiedot löytää, miltä he näyttävät ja mistä heidät tunnistaa - Tietokillan häirintäyhdyshenkilöt tunnistaa vaaleanpunaisesta nauhasta, muilla yhdistyksillä voi olla eri käytännöt.
Lisäksi on hyvä varmistaa, että tapahtuman työntekijät tietävät tapahtuman häirintäyhdyshenkilöt, jotta he voivat tarvittaessa ohjata häirintää kokeneen henkilön häirintäyhdyshenkilön luokse. Tapahtuman työntekijöitä kannattaa myös muistuttaa, että jos näkee normaalista poikkeavan tilanteen, voi myös itse mennä juttelemaan ja kysymään, mikä tilanne on.
Häirintätapauksissa
Jos häirintätapauksia tulee ilmi tapahtuman aikana, tärkeintä on saada häiritsevä käytös loppumaan. Järjestävän tahon edustajalla on oikeus ja velvollisuus ilmoittaa häiritsijälle, ettei käytöstä suvaita tapahtumassa. Häirintätapauksen tullessa ilmi tapahtuman aikana kannattaa ensimmäisenä kertoa selkeästi ja rauhallisesti häiritsijälle, että hänen käytöksensä on häiritsevää. On tärkeää kuunnella kaikkia tilanteen osapuolia tasapuolisesti tapahtuman aikana ja sen jälkeen.
Jos näet itse normaalista poikkeavan tilanteen, kannattaa aina mennä juttelemaan ja kysymään, mikä tilanne on. Häirintätilanteet eivät välttämättä vaadi järeitä toimenpiteitä vaan pelkkä juttelu usein riittää ja joskus kyseessä saattaakin olla vain väärinymmärrys. On kuitenkin hyvä varmistaa, ettei kyse ole mistään vakavasta, jottei itse jää myöhemmin miettimään, olisiko jotain sittenkin pitänyt tehdä.
Mikäli häirintätilanteessa joku/jotkut ovat olleet alkoholin vaikutuksen alaisina, asiaan kannattaa palata myös tapahtuman jälkeen. Tapahtuman häirintäyhdyshenkilöt lähtökohtaisesti toimivat häirintäyhdyshenkilöinä vain tapahtuman ajan. Tilanteen selvittelyssä voi aina käyttää apuna killan tai AYY:n häirintäyhdyshenkilöitä, mikäli asianomainen niin toivoo tai tilanne niin vaatii. Myös tapahtuman järjestäjällä on oikeus ottaa yhteyttä häirintäyhdyshenkilöön, jos tapahtunut jää painamaan omaa mieltä.
Tapahtuman järjestäjänä sinulla on oikeus:
- Ilmoittaa henkilölle selkeästi ja rauhallisesti, että hänen käytöksensä on epäasiallista eikä sitä hyväksytä killan tapahtumissa
- Pyytää henkilöä lopettamaan häiritsevä käytös välittömästi
- Pyytää häiritsevästi käyttäytyvää henkilöä poistumaan
Killan häirintäyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät täältä:
HäirintätapauksissaTältä sivulta löydät tietoa toimintaan häirintätapauksissa sekä killan yleisten häirintäyhdyshenkilöiden yhteystiedot.